23 paź 2018

Moc głogu i wino wzmacniające według przepisu Stefani Korżawskiej

Głóg w medycynie ludowej jest dobrze znany i używany od najdawniejszych czasów. Uważany jest on za cenną roślinę leczniczą, mającą szereg zastosowań w leczeniu różnego rodzaju schorzeń. Badania naukowe potwierdzają jego działanie hipolipidemiczne, hipocholesterolemiczne, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwutleniające.

Opiszę tu głównie owoce głogu, gdyż są one jednym ze składników cudownego wina, którego sposób sporządzenia za chwilkę podam :)

Owoce głogu są bogate w wit. C (54mg/100g owoców), zawierają flawonoidy, pektyny, wit z gr. B. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne oraz błony międzykomórkowe zapobiegając w ten sposób przed powstawaniem wysięków. Głóg dodatkowo wspaniale czyści nerki i jak mówi Stefania Korżawska " Jak nerki będą mocne to i serce będzie mocne" i należy o tym pamiętać :)

Owoce głogu zrywa się jesienią, gdy są już dojrzałe i suszy się w otwartym piekarniku w temp. ok 60 stopni.

Przetwory z głogu działają także uspakająco, znoszą objawy zawrotów głowy, przeciwdziałają przykrym skokom ciśnienia w okresie przekwitania u kobiet, regulują pracę nerek.

Wino jest eliksirem wzmacniającym siły całego organizmu, wyrównuje pracę serca, działa regulująco na ciśnienie krwi (zwłaszcza jak dodamy winka do herbatki ziołowej), wspomaga pracę nerek, a jego wykonanie jest na prawdę bardzo proste:)

Przepis:

  • szklany słój
  • spora garść świeżej natki pietruszki (z ogródka lub warzywniaka)
  • 4 łyżki suszonego głogu
  • dobrej jakości wino 
  • kardamon 4-5 ziarenek
  • kawałek laski wanili
  • 5 łyżek miodu (gryczany, spadziowy, mniszkowy, a dla osób z cukrzycą akacjowy)
  • ocet jabłkowy (domowy) 1/2 szklanki

Sporządzenie:

  • Do słoika wkładamy natkę pietruszki (lekko rozdrobnioną), wsypujemy 4 łyżki suszonego głogu, dodajemy kardamon, pokruszoną laskę wanili i zalewamy winem. Zakręcamy słoik, zostawiamy na tydzień czasu. 
  • Po tym terminie przecedzamy wino, podgrzewamy i dodajemy 5 łyżek miodu i zagotowujemy na wolnym ogniu ok 5 min. (miód w ten sposób nie będzie śluzotwórczy)
  • dodajemy ocet jabłkowy, należy wszystko wymieszać razem
  • wlewamy do ciemnej butelki i przechowujemy w chłodym miejscu.

Wino traktujemy jako lekarstwo zażywając 2-3 łyżki dziennie lub dodając do herbaty ziołowej (idealny sposób na chłodne dni)

  • jeśli chcemy ogrzać zimne stopy i dłonie, a do tego mamy problem ciśnieniem i chcemy wzmocnić układ krwionośny, wspomóc oczyszczanie układu krwionośnego z tzw. blaszki miażdżycowej to warto winko dodać do herbaty składajacej się z :  liści poziomki, liści jeżyny, liści czarnej porzeczki i suszonego owocu jarzębiny. Taką herbatkę można kupić gotową nazywa się "herbatka ziemiańska" a jej autorką jest Stefania Korżawska.

Polecam wszystkim ten cudowny eliksir, nie tylko dla osób starszych i z problemami sercowymi, ale również ze słabymi nerkami i naczyniami krwionośnymi.

 

 

źródła:

http://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/

http://www.czytelniamedyczna.pl/3846,glog-crataegus-monogyna-l-crataegus-oxyacantha-l-cenna-roslina-lecznicza.html

Przepis na winko pochodzi z książki "cztery kroki do zdrowia" Stefani Korżawskiej

Uwaga: Wszystkie treści zawarte na moim blogu mają charakter informacyjny i nie zastępują porady lekarskiej.