22 lip 2018

Znaczenie łączenia pokarmów

"Zasady łączenia pokarmów i inne wskazówki dotyczące odżywiania wywodzą się z fundamentalnego prawa fizjologii, które mówi, że właściwe i całkowite wchłanianie pożywienia jest rezultatem działania enzymów trawiennych. " Paul Pitchford

W obecnych czasach mamy dostęp do bardzo szerkiej grupy produktów spożywczych, często wyszukanych, a nawet egzotycznych (zwłaszcza podczas wyjazdów urlopowych). Kusi nas to do częstego "próbowania", podjadania i przejadania się niosąc za sobą konsekwencje zdrowotne.

Coraz częściej spotykam się z osobami mającymi różne problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego, dlatego zdecydowałam się poruszyć temat prawidłowego łączenia pokarmów w celu ulepszenia trawienia.

Ale zaczynając od początku.. Pokarmy zwierają składniki odżywcze takie jak białka, tłuszcze i węglowodany. Węglowodany można jeszcze podzielić na skrobię, warzywa nieskrobiowe, owoce, substancje słodzące. 

Substancje te znajdują się w poszczególnych pokarmach w różnych proporcjach. Niektóre z nich można ze sobą łączyć w ramach jednego posiłku, natomiast inne nie, ponieważ takie zestawienie może niekorzystnie wpłynąć na proces trawienia. Każdy pokarm ma w swoim składzie dominującą substancje odżywczą (białko, tłuszcz, węglowodany), które do strawienia będą wymagały odpowiednich enzymów. Jeśli podczas jednego posiłku spożywa się wiele składników to w organiźmie powstaje chaos i trudności z wytworzeniem wszystkich potrzebnych enzymów jednocześnie. Co prawda, trawienie nadal trwa, ale z powodu upośledzonego działania soków trawiennych, zalegania treści pokarmowej namnażają się bakterie, które prowadzą do powstawania procesów fermentacyjnych, a także gnilnych oraz nagromadzenia się toksyn w organiźmie. Konsekwencjami tego są uporczywe gazy jelitowe, bóle i obrzęki brzucha oraz co istotne, następuje upośledzone wchłanianie składników odżywczych.

Oto najważniejsze zasady

  • Pokarmy wysokobialkowe staraj się spożywać na początku posiłku, ponieważ do strawienia wymagają dużej ilości kwasów żołądkowych.
  • Należy także pamietać, że nadmierna ilość spożywanych białek pochodzenia zwierzęcego bogatych w tłuszcze nasycone (tłuste mięso) i dodatkowo przetwarzane z zużyciem tłuszczu spożywczego powoduje, że trawienie białek jest znaczenie spowolnione. Ważne jest, aby spożycie tłuszczów i olejów (masło, śmietana, oleje do smażenia) w posiłkach bogatych w białka ograniczyć do minimum.
  • W posiłkach białkowych staraj się dobierać max. 2 rodzaje białka (jeśli masz duże problemy z trawieniem użyj tylko jeden rodzaj).

 

Z czym łączyć pokarmy bogate w białko?

 

Białka - Rośliny strączkowe (fasole, soczewice, groch), kiełki fasoli, tofu, tempeh, wszystkie mięsa, ryby, jajka.

Wysokotłuszczowe białka - Orzechy, oleiste nasiona, produkty mleczne (ser, jogurt,kefir, mleko)

+   najlepiej łaczą się z:

Zielonymi warzywami - kapusta włoska, pietruszka, sałata, kapusta pekińska,  jarmuż, zielone części buraka, kiełki lucerny, rzodkiewki, zielone pędy pszenicy i jęczmienia oraz wodorosty i mikroalgi, szczypior, szpinak

Nieskrobiowymi warzywami - Ogórek, brokuły, kalafior, seler, rzepa, rzodkiew, zielona fasolka, słodka kukurydza, słodki groszek, cukinia, por, czosnek, bakłażan, szparagi, pomidory, grzyby. 

  • Dodatkowo wysokotłuszczowe białka dobrze łączą się z kwaśnymi owocami (pomarańcza, cytryny, grejpfrut, ananas, porzeczka, granat, kwaśne jabłka, truskawki i kiwi). Na przykład: migdały i kwasne jabłka, jogurt z truskawkami, maslo sezamowe i sok z cytryny.

Z czym łączyć pokarmy bogate w węglowodany ?

Skrobia (węglowodany) - wszystkie zboża i  produkty z nich przetworzone płatki, makarony, kasze, pieczywo, ryż, ziemniaki, buraki, dynia

+  najlepiej łączyć z:

Zielonymi warzywami kapusta włoska, pietruszka, sałata, kapusta pekińska,  jarmuż, zielone części buraka, kiełki lucerny, rzodkiewki, zielone pędy pszenicy i jęczmienia oraz wodorosty i mikroalgi, szczypior, szpinak

Nieskrobiowymi warzywami - Ogórek, brokuły, kalafior, seler, rzepa, rzodkiew, zielona fasolka, słodka kukurydza, słodki groszek, cukinia, por, czosnek, bakłażan, szparagi, pomidory, grzyby. 

i tłuszczem (awokado, oliwa z oliwek, olej sezamowy, lniany itd)

  • Dla lepszego trawienia produkty słodzone (miodem, stewia, syrop klonowy, syropy) takie jak herbaty, desery powinny być spożywane oddzielnie. Jeśli jednak są łączone z posiłkiem to najlepiej na końcu i w małych ilościach.
  • Owoce też najlepiej spożywać jako osobny posiłek. 
  • Melony należy także spożywać osobno, ponieważ trawione są bardzo szybko. wszelkie inne pożywienie, z którym zastałyby połączone, opóźnia ich trawienie, powodując fermentacje.

Przykładowe połączenia poszczególnych grup składników odżywczych

  • Grilowana pierś z kurczaka w ziołach z duszoną cukinią, pieczarkami i koperkiem.
  • Dorsz na parze z surówką: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek zielony i koperek  (doprawiona naturalnym octem jabłkowym+ przyprawy)
  • Ryż brązowy z warzywami: brokuł, pieczarki,zielony groszek, natka pietruszki z odrobiną masła (dodane na końcu).
  • Zielone pęczotto czyli kasza pęczak plus warzywa: szpinak, zielony groszek i czosnek, odrobinę oliwy.

Podczas spożywania posiłków nie należy pić: wody, soków, kompotów, gdyż w ten sosób rozcieńczamy nasze soki trawienne. Pijemy 30 min przed posiłkiem lub min. 1 h po posiłku. W naszej ślinie jest substancja zwana mucyną, która oprócz tego że ma właściwości bakteriobójcze, to dodatkowo pomaga nam w "sklejeniu" i przesuwaniu uformowanego kęsa do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Kiedy jemy spokojnie, małymi kęsami cierpliwie gryząc i rozdrabniając pokarmy nie mamy z tym żadego problemu.

Ważnym aspektem łączenia poszczególnych grup pokarmów jest też odpowiedni dobór składników odżywczych, konsystencji, kompozycji i kolorystyki. Dania, które będą niecierpliwie, w złych emocjach przygotowywane będą adekwatnie do nastroju wygladały i smakowały.

 

                                                Znalezione obrazy dla zapytania powodzenia

Źródła: 

Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"

https://myloview.es/vinilo-imagen-vectorial-de-un-marco-redondo-amarillo-con-imagen-de-dibujos-no-60E6F7F

Uwaga: Wszystkie treści zawarte na moim blogu mają charakter informacyjny i nie zastępują porady lekarskiej.