Test Food Detective
  • Cena obejmuje wykonanie testu oraz zaleceń żywieniowych
  • Całość badania trwa ok 40 minut
  • Nietolerancja pokarmowa jest coraz powszechniej spotykaną dolegliwością, której istotą jest niewłaściwa reakcja organizmu na niektóre składniki spożywanych przez nas pokarmów. Może ona objawiać się na wiele sposobów między innymi takich jak: ostre bóle głowy, migreny, problemy skórne, zespół nadwrażliwych jelit, biegunki, wzdęcia lub czetymi infekcjami układu oddechowego
  • Nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG mogą rozwinąć się w każdym wieku i są odwracalne - oznacza to, że podjęcie odpowiednich działań po zdiagnozowaniu problemu doprowadzi do jego cofnięcia lub osłabienia. Wśród takich działań wymienia się przywrócenie prawidłowej funkcji jelit, dietę eliminacyjną (polegającą na całkowitym wyeliminowaniu danego produktu z diety) lub dietę rotacyjną (opierającą się na zamiennym spożywaniu produktów bezpiecznych i nietolerowanych).
  • Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

 

FoodDetective 59 jest podstawowym i miarodajnym testem pozwalającym na szybkie wykrycie reakcji organizmu na 59 najpopularniejszych pokarmów. Badanie tego typu polega na lekkim nakłuciu i pobraniu niewielkiej ilości krwi z palca. Następnie krew mieszana jest z konkretnym odczynnikiem i umieszczana na tacce reakcyjnej. Ten test na nietolerancję pokarmową skutecznie i w krótkim czasie wskazuje źródło dolegliwości. 

 

Test FoodDetective 59 obejmuje produkty takie jak :

 

ZBOŻA: KUKURYDZA, PSZENICA TWARDA (DURUM), GLUTEN, OWIES, RYŻ, ŻYTO, PSZENICA

ORZECHY I ROŚLINY STRĄCZKOWE: MIGDAŁY, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY NERKOWCA (CASHEW), ZIARNO KAKAOWCA, ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE), MIESZANINA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (GROCH, SOCZEWICA, FASOLA HARICOT, SOJA), ORZECHY WŁOSKIE

MIĘSA: WOŁOWINA, KURCZAK, JAGNIĘCINA, WIEPRZOWINA

RYBY I OWOCE MORZA: MIESZANINA RYB SŁODKOWODNYCH (ŁOSOŚ, PSTRĄG) MIESZANINA SKORUPIAKÓW (KREWETKA, KRAB, HOMAR, MAŁŻ JADALNY), TUŃCZYK, MIESZANINA RYB BIAŁYCH(ŁUPACZ, DORSZ, PŁASTUGA)

WARZYWA: BROKUŁY, KAPUSTA, MARCHEWKA, SELER, OGÓREK, POR, PAPRYKA (CZERWONA, ZIELONA, ŻÓŁTA), ZIEMNIAK

OWOCE: JABŁKO, CZARNA PORZECZKA, GREJPFRUT, MIESZANINA MELONÓW (KANTALUPA I ARBUZ), OLIWKI, POMARAŃCZA, CYTRYNA, TRUSKAWKA, POMIDOR

INNE: JAJKO(CAŁE), MLEKO KROWIE, CZOSNEK, IMBIR, GRZYBY, HERBATA, DROŻDŻE.