FoodDetective 59 jest podstawowym i miarodajnym testem pozwalającym na szybkie wykrycie reakcji organizmu na 59 najpopularniejszych pokarmów. Badanie tego typu polega na lekkim nakłuciu i pobraniu niewielkiej ilości krwi z palca. Następnie krew mieszana jest z konkretnym odczynnikiem i umieszczana na tacce reakcyjnej. Ten test na nietolerancję pokarmową skutecznie i w krótkim czasie wskazuje źródło dolegliwości.
Test FoodDetective 59 obejmuje produkty takie jak :
ZBOŻA: KUKURYDZA, PSZENICA TWARDA (DURUM), GLUTEN, OWIES, RYŻ, ŻYTO, PSZENICA
ORZECHY I ROŚLINY STRĄCZKOWE: MIGDAŁY, ORZECHY BRAZYLIJSKIE, ORZECHY NERKOWCA (CASHEW), ZIARNO KAKAOWCA, ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE), MIESZANINA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (GROCH, SOCZEWICA, FASOLA HARICOT, SOJA), ORZECHY WŁOSKIE
MIĘSA: WOŁOWINA, KURCZAK, JAGNIĘCINA, WIEPRZOWINA
RYBY I OWOCE MORZA: MIESZANINA RYB SŁODKOWODNYCH (ŁOSOŚ, PSTRĄG) MIESZANINA SKORUPIAKÓW (KREWETKA, KRAB, HOMAR, MAŁŻ JADALNY), TUŃCZYK, MIESZANINA RYB BIAŁYCH(ŁUPACZ, DORSZ, PŁASTUGA)
WARZYWA: BROKUŁY, KAPUSTA, MARCHEWKA, SELER, OGÓREK, POR, PAPRYKA (CZERWONA, ZIELONA, ŻÓŁTA), ZIEMNIAK
OWOCE: JABŁKO, CZARNA PORZECZKA, GREJPFRUT, MIESZANINA MELONÓW (KANTALUPA I ARBUZ), OLIWKI, POMARAŃCZA, CYTRYNA, TRUSKAWKA, POMIDOR
INNE: JAJKO(CAŁE), MLEKO KROWIE, CZOSNEK, IMBIR, GRZYBY, HERBATA, DROŻDŻE.